Healing Crisis / Krisis Pemulihan


Apa itu 'healing crisis' atau krisis pemulihan?

krisis pemulihan, healing crisis


Krisis pemulihan adalah sesuatu yang berlaku apabila banyak pemulihan dilakukan dalam tempoh yang singkat dan pembersihan dan penyingkiran bahan buangan daripada racun dan toksin dikeluarkan dari badan.

Juga dikenali sebagai "Herxheimer Reaction", tindak balas ini berlaku apabila badan cuba untuk menghapuskan toksin pada kadar yang lebih cepat daripada mereka boleh dilupuskan dengan betul. Sistem badan yang lebih toksik adalah, detoksifikasi yang lebih teruk, atau krisis penyembuhan. Ia dicirikan oleh peningkatan sementara dalam gejala semasa pembersihan atau detox proses yang boleh ringan atau teruk. Anda mungkin berasa lebih teruk dan oleh itu membuat kesimpulan bahawa rawatan yang tidak berfungsi. Tetapi tindak balas ini adalah tanda-tanda bahawa rawatan yang bekerja dan bahawa badan anda sedang melalui proses membersihkan dirinya daripada kekotoran, racun dan ketidakseimbangan sebaliknya.

Reaksi itu adalah sementara dan boleh berlaku serta-merta - atau dalam masa beberapa hari atau beberapa minggu atau beberapa bulan. Gejala biasanya akan hilang dalam 1-3 hari, tetapi pada masa yang jarang berlaku boleh bertahan beberapa minggu. Jika anda mengalami penyakit utama, gejala-gejala anda mengalami semasa krisis pemulihan mungkin sama dengan penyakit itu sendiri. Kadang-kadang rasa tidak selesa semasa krisis penyembuhan adalah intensiti yang lebih besar daripada apabila anda telah mendapat penyakit kronik. Selalunya krisis akan datang selepas anda rasa yang terbaik. Kebanyakan orang berasa agak sakit semasa beberapa hari pertama pembersihan.

Punca:
Krisis penyembuhan adalah hasil daripada setiap sistem badan, bersama-sama, berusaha untuk menghapuskan bahan buangan melalui semua saluran penghapusan dan menyediakan ruang bagi pertumbuhan semula.
Dan akhirnya tisu lama digantikan dengan yang baru. Apabila mana-mana rawatan atau program pembersihan menyebabkan besar-besaran bakteria mati, sejumlah besar endotoxins (toksin dalam bakteria sendiri) yang dilepaskan ke dalam badan. Lebih banyak bakteria yang hadir, dan semakin kuat endotoxins mereka, semakin kuat reaksi pembersihan. Apabila mana-mana rawatan atau detox menyebabkan organ-organ badan (terutamanya hati, yang merupakan gudang sisa dadah dan racun) untuk melepaskan racun yang disimpan dan toksin, satu tindak balas pembersihan mungkin berlaku. Mana-mana program, seperti puasa, yang menyebabkan kerosakan pesat sel-sel lemak (yang merupakan gudang untuk toksin), boleh menyebabkan krisis penyembuhan sebagai toksin sebelum ini dibuat dalam sel-sel lemak yang dilepaskan ke dalam aliran darah.

Gejala:
Krisis penyembuhan biasanya akan membawa keadaan masa lalu dalam apa jua usaha badan itu berupaya mengendalikan pada masa itu.
Orang sering lupa penyakit atau kecederaan mereka pada masa lalu, tetapi biasanya mengingatkan semasa krisis. Terdapat pelbagai reaksi yang boleh ditunjukkan semasa krisis penyembuhan, yang paling biasa ialah:

 •         Peningkatan sendi atau sakit otot
 •         Cirit-birit
 •         Keletihan yang melampau dan / atau yang bertentangan, kegelisahan
 •         Kejang        Sakit kepala (dipercayai disebabkan oleh pembentukan toksin dalam darah)
 •         Sakit-sakit dibahagian tertentu
 •         Insomnia
 •         Loya
 •         Sinus
 •         Demam (gred biasanya rendah) dan / atau kesejukan
 •         Kerap membuang air kencing dan / atau pelepasan saluran kencing
 •         Penurunan tekanan darah
 •         Letusan kulit, termasuk: bisul, gatal-gatal, dan ruam.
 •         Gejala sejuk atau selesema
 •         Emosi yang kuat: marah, putus asa, kesedihan, ketakutan, dan lain-lain
 •         Kebimbangan
 •         Perubahan mood
 •         Fobia

Jika anda berasa penat atau mengantuk, badan anda akan bercakap kepada anda, dan memberitahu anda untuk berehat. Berbuat baik kepada diri sendiri, dan mendapatkan rehat yang anda perlukan.
Gejala sering hilang selepas membuang air besar dengan baik, menggunakan enema untuk memberikan bantuan.
 
Untuk gejala-gejala lain, meditasi, EFT, akupunktur atau urutan yang baik mungkin dapat membantu untuk mempercepatkan proses pemulihan, dan mengurangkan ketidakselesaan.
Dan, pada masa-masa yang jarang berlaku, pengurangan dos atau pemberhentian sementara mungkin diperlukan.


Untuk memudahkan anda melalui krisis penyembuhan:
Minum banyak air segar (terutamanya air), jus, dan teh herba untuk mengepam toksin. Beberapa profesional mengesyorkan air suling sebagai yang terbaik. Minum dari 2 hingga 4 kuart (liter) setiap hari. Ini akan membantu mengusir toksin keluar dari sistem dan kelajuan anda bersama-sama detoksifikasi.


~~~~~
Nota:- Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

"Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman blog ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan berkongsi. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.”