Jangan Takut Makan Aiskrim

9:11 AM


Ada tak orang takut makan #Aiskrim? ๐Ÿคญ

Rasanya Eina tak pernah jumpa lagi orang takut makan aiskrim. ๐Ÿ˜Š. Mostly semua orang suka makan aiskrim kan. Sejuk dan sedap tu. ๐Ÿ˜‹

Orang yang takut makan ais krim ni mungkin dia ada masalah gigi sensitif atau ada masalah-masalah kesihatan yang lain. Ok, kalau korang ada masalah macam ni, memang aiskrim perlu dielakkan ya ๐Ÿ˜Š

Ok, Eina nak share sikit info kebaikan aiskrim untuk kita

๐Ÿ‘‰Institute of Psychiatry of London menyatakan hanya satu sudu aiskrim boleh membuatkan seseorang individu merasa gembira sepanjang hari. Haa, siapa tengah sedih tu, pergi cepat makan aiskrim. Hehe

๐Ÿ‘‰Kajian yang dimuatkan dalam penerbitan American Journal of Clinical Nutrition mendapati rasa sejuk aiskrim mampu mrmbantu masalah pelupa dan menguatkan gigi. ๐Ÿ˜

๐Ÿ‘‰Sekumpulan penyelidik daripada Universiti Harvard dalam jurnal mereka berjudul Human Reproduction menyatakan aiskrim mampu membantu wanita yang mempunyai masalah kesuburan. Wahh ๐Ÿ˜€

So, jangan takut makan Aiskrim!

Tapi, jangan duk makan aiskrim kat kedai tu hari-hari plak. Takut lain jadinya nanti. Haha

Nak makan aiskrim yang menyihatkan, kita boleh cuba buat aiskrim sendiri kat rumah. Boleh pilih sendiri bahan-bahannya kan, sudah pasti lebih berkhasiat.

Contohnya kita boleh guna bahan-bahan dari buah-buahan seperti pisang, strawberi, kiwi, nenas atau apa-apa buah kegemaran la. Then boleh mix sekali dengan #ESP ke atau #Cinch ke atau #Mealshake ke, nak campur #PerformanceDrink pun boleh. Letak fresh milk pun sedap gak kan. Haa confirm-confirm berkhasiat tu kan ๐Ÿคค

Potong kecil-kecil buah-buahan tu, kemudian frozenkan. Then masukkan dalam ice crusher untuk tekstur yang lebih halus.



No photo description available.

Ada 1 mesin untuk buat aiskrim frozen ni tau. Boleh try search Frozen Fruit Ice Cream Maker kat Lazada atau Shopee ๐Ÿ˜. Senang sangat, just masukkan buah yang dah frozen tadi, nanti jadi macam aiskrim yogurt, sedapnya aiskrim yogurt ๐Ÿ˜‹

Boleh juga guna ice blender. Nak jadikan aiskrim, kita blend semua bahan, lepas blend korang tuang dalam bekas ais krim, lepas tu frozenkan. So, jadilah aiskrim yang sedap lagi berkhasiat. Haa, lepas tu bolehlah ajak anak-anak makan sama.

Ya Allah, terliur ais krim plak bila tengah puasa ni kan, haha ๐Ÿ˜…

Selamat makan ais krim ๐Ÿ˜

~~~~~
Pengedar Shaklee USJ Subang Jaya
Whatsapp : www.wasap.my/0192275759
FB : Eina Md Ali
Facebook Page: Kedai Nutrisi USJ Subang Jaya
Facebook Page: Vitamin Kesihatan Sejagat
IG: kedainutrisiusjsubangjaya
IG: kulitcantik.byeina

You Might Also Like

0 comments

Disclaimer

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman blog ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan berkongsi. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.

Like us on Facebook

Followers

Pageviews