5 Sebab Mengapa Anda Harus Ambil Kolagen Setiap Hari

9:30 AM

Kebanyakan dari kita menyedari terdapat beberapa nutrient asas penting untuk tubuh kita seperti Vitamin C, Kalsium, Zat Besi, Vitamin D dan sebagainya. Tetapi kita jarang sedar bahawa terdapat beberapa elemen yang lebih kompleks seperti Kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.


Kolagen adalah protein paling penting dalam tubuh badan kita dan penting untuk beberapa fungsi yang berbeza. Sekiranya anda ingin memperbaiki fungsi keseluruhan badan dan memperbaiki kesihatan anda, maka anda harus mempertimbangkan untuk meningkatkan pengambilan kolagen harian anda.
Collagen terkenal dengan manfaatnya terhadap kesihatan terutamanya kulit. Ok, kenapa harus kekalkan tahap kolagen dalam badan untuk kesihatan kulit?

#1 KOLAGEN ADALAH BAHAN UTAMA UNTUK KULIT YANG LEBIH TEGANG

30% protein dalam badan anda adalah kolagen. Ia memegang semua sel kulit bersama, mengekalkan keanjalan kulit dan memastikan ikatan bahagian dalaman dan luaran kulit tetap kuat. Pendedahan kepada pelbagai faktor termasuk umur boleh menyebabkan kulit anda secara beransur-ansur hilang keanjalan dan ketegangan. Tambahkan suplemen kolagen ke dalam rejim suplemen harian anda supaya anda boleh mengatakan tidak kepada kulit kendur dan berkedut.

#2 KOLAGEN MENYOKONG KESIHATAN SENDI

Disebabkan kolagen membentuk blok bangunan asas sendi, ia memainkan peranan penting untuk menyokong kekuatan, fleksibiliti dan pergerakan sendi. Ia kaya dengan asid amino untuk memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung seperti tulang rawan, tulang, tendon dan ligamen untuk menyokong gaya hidup aktif anda

#3 KATAKAN YA KEPADA RAMBUT DAN KUKU SIHAT

Rambut dan kuku kita memerlukan kolagen untuk kekuatan dan keanjalan. Dengan mempunyai gudang penyimpanan kolagen yang mencukupi, ia menyokong penyerapan nutrien pada kulit kepala dan membina semula struktur asas kuku, supaya mereka tumbuh sihat, memberikan anda rambut berkilat dan kuku yang kuat.

#4 KOLAGEN ANDA ROSAK SETIAP HARI

Pencemaran alam sekitar, bahan kimia berbahaya dan sinar UV menghasilkan radikal bebas di bawah kulit anda, menyebabkan kerosakan termasuk kolagen. Pendedahan berterusan kepada faktor ini dalam jangka masa panjang boleh mengakibatkan tahap kolagen menjadi rendah, menyebabkan penuaan pramatang. Walaupun anda tidak boleh mengelakkan diri dari pencemaran ini dan sinar UV anda boleh mengekalkan tahap optimum kolagen untuk kulit yang sihat, muda melalui pengambilan harian kolagen
#5 OH TIDAK, PENGHASILAN KOLAGEN BERKURANGAN SETIAP TAHUN

Menurut Pembantu Profesor dermatologi di University Of Pittsburgh dan Pengarah Pembedahan Kosmetik dan Pusat Kesihatan Kulit, selepas umur 20 tahun, badan anda menghasilkan kurang 1% kolagen berbanding tahun sebelumnya. Pengurangan ini membawa kepada garis halus, keduatan dan kulit yang kering serta kusam. Ini tidak sepatutnya menghalang anda daripada kelihatan dan berasa lebih muda tahun demi tahun, jadi mula ambil kolagen sekarang

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN PADA TUBUH BADAN


So, untuk dapatkan kulit kekal sihat muda, sila ambil kolagen anda sekarang ya. Bukan setakat baik untuk kulit, malah baik untuk kesihatan tubuh badan kita juga.

COLLAGEN POWDER SHAKLEE

Sebarang pertanyaan dan konsultasi, boleh Whatsapp Eina terus ya.

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih sudi baca tulisan Eina & terima kasih atas komen anda :)