Sunnah Ketika Bangun Tidur

5:08 PM


sunnah ketika bangun tidur

Eina nak share sikit antara sunnah-sunnah Rasulullah SAW yang boleh kita ikut ketika bangun tidur. Kalau dah tau tu, kita refresh semula la ya ๐Ÿ˜Š

Haa, apa benda pertama korang buat setiap kali bangun tidur? Ermm tengok handphone ya? OK, tengok handphone tutup alarm kan ๐Ÿ˜

Ok, ini antara sunnah Rasulullah SAW yang boleh kita ikut selepas bangun dari tidur.


sunnah Rasulullah SAW ketika bangun pagi, adab bangun pagi

1. Bangun tidur kita duduk dan usap muka then baca doa ni

ุงู„ุญَู…ْุฏُ ِู„ู„ู‡ِ ุงู„َّุฐِูŠ ุฃَุญْูŠَุงู†ุงَ ุจَุนْุฏَ ู…َุง ุฃَู…َุงุชَู†َุง ูˆَุฅِู„َูŠْู‡ِ ุงู„ู†ُّุดُูˆْุฑُ
“Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami kembali setelah Dia mematikan kami, dan hanya kepada-Nya kami akan dibangkitkan.”
(HR.Bukhari)


2. Then sebelum korang buat apa-apa, korang cuci tangan dulu tau, sebab masa kita tidur tangan kita ni akan sentuh macam-macam yang kita tak sedar, kita tak tau tangan kita ni buat apa. Ada macam-macam bakteria kat tangan kita tu. Jadi, basuhlah tangan dulu ya. Buat 3 kali.

3. Then korang cuci hidung plak. Caranya, masukkan air dalam hidung, then hembus semula. Buat 3 kali juga. Sebab, waktu kita tidur, syaitan duduk dalam rongga hidung kita tu. Jadi, kenalah cuci bersih-bersih.

4. Lepas tu, gosok gigi dan cucilah muka macam biasa.

Jom sama-sama kita kumpul pahala ikut sunnah-sunnah Rasulullah SAW.

Semoga bermanfaat ๐Ÿ˜Š

You Might Also Like

6 comments

Disclaimer

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman blog ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan berkongsi. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.

Like us on Facebook

Followers

Pageviews