My Day Off Memasak Di Rumah

5:23 PM

Salam hujung minggu semua.

Aktiviti hujung minggu Eina tak ada yang menarik pun. Tambah-tambah dengan musim hujan sekarang ni, nak keluar depan rumah pun tak dapat. Maka, pegun jasad dalam rumah sahaja. Haha
 

Seminggu sekali, dapur rumah Eina off, saja minta cuti masak dari husband. Hehe. Alhamdulillah, setakat ni lulus la. Tapi kerja lain on macam biasa. Tak apa la kan, dapat cuti masak pun dah happy tau. Betul tak ibu-ibu? 
 
So, untuk minggu ni semalam hari Sabtu ialah off day Eina. Daripada breakfast sampai ke dinner beli makanan dari luar jer. Over tak? Haha. Sarapan pagi, husband beli nasi lemak, untuk tengahari husband beli nasi kukus ayam cincang (sedap ni). Untuk dinner, anak-anak request nak makan Dominos plak. So lengkaplah rutin makan untuk sehari. Maka dengan itu, kelaut la diet ibu semalam. Haha
 
Jadi surirumah ni kan, hari-hari pening duk fikir nak masak lauk apa. Mostly ulang-ulang lauk sama jer. Sebab kita masak ikut selera anak-anak and husband kan. Tu yang ulang-ulang lauk sama jer. Eina jer ker yang rasa macam ni eh. Tapi, macam mana sekalipun, ibu ikut jer la kan, asalkan semua makan.

Ok, semalam dah off, so hari ni on baliklah, masak macam biasa. Husband request lauk asam pedas ikan pari hari ni. Kalau masak asam pedas, memang kena ikan pari. Ikan lain tu dia kurang sikit. Lepas tu Eina masak sikit sayur taugeh goreng bubuh ikan bilis. Telur dadar memang wajib ada sebab favorite anak-anak. Untuk menu tambahan, Eina rasa nak makan kerabu mangga plak. So jadilah kerabu mangga untuk menu ke empat hari ni.
 
 
Okla kan, menu simple jer tu. Walaupun kita rasa simple, tapi kita akan rasa happy dan seronok bila tengok anak-anak dan husband berselera makan sampai bertambah-tambah betul tak?
 
Bila kita buat family kita happy, kita pun akan jadi happy kan. Selagi kita ikhlas bahagiakan keluarga kita, InsyaAllah, Allah akan permudahkan urusan kita.

Okla, saja jer nak cerita sebab entry lain belum siap. Haha

You Might Also Like

8 comments

  1. Memang masak kena ikut selera keluarga nanti masak lauk luar kebiasaan takut berlaku pembaziran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. So nak elak pembaziran, masak ikut selera keluarga. :)

      Delete
  2. klu kita masak, then ada yg tambah2.. mesti rasa seronok nak masak lagi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul2. Itupun dah mcm satu penghargaan gitu. Hehe

      Delete
  3. Memang seronok masak bila tengok orang makan sampai habis. Tapi sesekali nak jugak tukar selera makan orang lain pulak masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah betul2, sesekali nak juga merasa ornag lain masak. Beli kat kedai je la, hehe

      Delete
  4. Betul tu, makan reramai pun akan berselera ja heheh berbanding makan sesorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, walaupun lauk simple kan. Alhamdulillah 😊

      Delete

Terima kasih sudi baca tulisan Eina & terima kasih atas komen anda :)

Disclaimer

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman blog ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan berkongsi. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.