Nikmat Allah Itu Luas

10:11 AM


Assalamualaikum. Salam Jumaat penuh barokah. Semoga kalian sentiasa dalam rahmat Allah.

Eina ada terjumpa satu tulisan dalam facebook, tapi Eina tak ingat dapat dari mana. Tulisan ni Eina ada kongsikan kat fb Eina dalam 5-6 tahun yang lepas.

Hari ni Eina baca lagi and Eina rasa Eina nak simpan dalam blog plak. Sebelum tu, Eina nak minta izin dulu la kepada sesiapa sahaja penulis asal tulisan ni, izinkan Eina kongsikan dalam blog Eina ni ya. Terima kasih.

Ok, ini tulisannya

Kadangkala, 
Allah sukarkan jodoh kita,
Tetapi apabila sudah selamat berumahtangga,
Dia mudahkan rezeki menimang cahaya mata.

Kadangkala,
Allah sukarkan kita menimang cahaya mata,
Tetapi Dia rezekikan suami /isteri yang memahami serta menerima kita apa adanya.

Kadangkala,
Allah sukarkan kita dengan suami/ isteri yang sering membuat hati menjeruk rasa,
Tetapi Allah mudahkan dengan kehadiran anak-anak penyejuk mata.

Kadangkala,
Allah payah dan sukarkan kita dalam mendidik cahaya mata,
Tetapi Dia mudahkan dengan pelbagai ilmu keibubapaan yang membuatkan anak-anak tidak derhaka.

Dan kadangkala,
Allah sukarkan kita dengan perkara-perkara yang ada (di atas),
Tetapi Allah mudahkan kita dalam kerjaya juga beramal kepadaNya.

Dan ada juga ketikanya,
Allah sukarkan kita dengan segala-galanya,
Tetapi Allah mudahkan kita menjadi hamba-Nya yang Dia redha.

Subhanallah,
Nikmat Allah itu luas. 

Kadangkala, tidak terjangkau dek akal fikir. Namun membuat kita kerdil saat kita menyedarinya. Lalu tinggal kita yang harus memilih, mahu menjadi orang biasa-biasa atau menjadi Hamba Allah yang luar biasa. Yang lebih kaya hati dan jiwanya berbanding emosinya.

Eina sangat suka dengan tulisan ni. Mungkin ada yang pernah baca and mungkin ada juga yang baru baca. Pada Eina tulisan ini memberi makna yang sangat mendalam.

"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya kemana hilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi"

Sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani.

You Might Also Like

12 comments

  1. bila kita bersyukur dgn smua benda, kita dpt la merasa nikmat Allah tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Atie. Kena selalu bersyukur, InsyaAllah Allah tambah nikmat

      Delete
  2. Setuju..Nikmat Allah tu luas dan pelbagai..cuma kita saja yg mahu rasa nikmat itu sebagai apa..

    ReplyDelete
  3. syukur dgn nikmat Allah.. in shaa allah dpt rasa nikmat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Sentiasa bersyukur, Allah tambah nikmat. :)

      Delete
  4. Tidak terhitung nikmat Allah untuk semua hamba-Nya. Sentiasalah bersyukur pada segalanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Amie. Tak terhitung nikmat Allah pada kita. Syukur Alhamdulillah

      Delete
  5. Nikmat dannrezeki allah itu dtg dlm pelbagai bentuk kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2. Pelbagai bentuk Allah bagi. Syukur Alhamdulillah

      Delete

Terima kasih sudi baca tulisan Eina & terima kasih atas komen anda :)

Disclaimer

Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Segala testimoni, penulisan dan perkongsian yang dikongsi dilaman blog ini, bukanlah preskipsi rawatan. Ia adalah berdasarkan pengalaman peribadi dan perkongsian maklumat dari artikel-artikel serta rakan-rakan bagi tujuan berkongsi. Jika anda mengalami sebarang masalah kesihatan atau sebarang penyakit, anda digalakkan mendapat nasihat dari doktor dan pakar kesihatan untuk mendapatkan rawatan susulan.